Olemme saaneet paljon palautetta - ja ihan aiheestakin - uuden Vuodatuksen julkaisusta. Moni on kysynyt - ihan aiheesta - miksi ihmeessä muutokseen on lähdetty ja miksi alussa on ollut niin paljon ongelmia. Tässä hieman taustaa.

Uusi Vuodatus on tätä kirjoittaessa tasan 10 päivää vanha (ja näistä neljä päivää on ollut viikonlopun päiviä, jolloin muutosten tekeminen on ollut hieman hitaampaa - meidänkin tekkikavereiden on ollut pakko hieman levätä). Kymmenen päivää on nuori ikä Vuodatuksen laajuiselle palvelulle, joka on rakennettu täysin tyhjästä ja hyvin pienessä aikaikkunassa. Tämän viikon jälkeen hikkoja pitäisi olla jo huomattavasti aiempaa vähemmän, ja ensi viikon jälkeen niiden määrän pitäisi alkaa jo pikkuhiljaa hävitä selkeästi vähemmän häiritseviksi.

Hankkiessamme Vuodatuksen omistuukseemme viime vuoden joulukuussa meillä oli käytännössä kaksi vaihtoehtoa vanhan Vuodatuksen alustan teknisen tilan vuoksi. Saimme päättää tekisimmekö Vuodatuksen kokonaan uusiksi vai lopettaisimmeko Vuodatuksen kokonaan. Vuodatuksen vanha blogialusta oli käytännössä ajautunut vuosien saatossa tehtyjen pienkehitysten ja käytännössä isompien tarvittujen remonttien sijaan tehtyjen vain ikkunanpokkien korjaamisen jälkeen siihen tilaan, että sen päälle ei olisi ollut enää mahdollista tehdä tulevaa. Hataralle sokkelille ei voi rakentaa tuulta kestävää taloa.

Päätös oli sinänsä helppo. Emme hankkineet Vuodatusta lopettaaksemme sitä. Ymmärsimme kyllä hyvin, että iso muutos aiheuttaisi varmasti paljon ärsytystä ja osa bloggaajista päättäisi jopa siirtyä muihin palveluihin. Edelleen totesimme, että muutos olisi siitä huolimatta pakko tehdä, muuten Vuodatus ei olisi olemassa enää kenellekään. Toivoimme totta kai mahdollisimman monen vanhan Vuodatuksen käyttäjän ymmärtävän muutoksen välttämättömyyden ja toisen vaihtoehdon, ja pysyvän mukana.

Oma ajatuksemme oli ja on edelleen se, että olisi hienoa, että Suomessa olisi muiden vaihtoehtojen lisäksi ainakin yksi kotimainen blogipalvelu, jonka sisällöt tallennetaan Suomeen ja josta voisi saada myös asiakaspalvelua suomeksi. Tämän arvo on luonnollisesti eri ihmisille eri suuruinen ja voi myös olla, että sillä ei monen mielestä ole arvoa lainkaan. Lopulta kaikki Vuodatuksen käyttäjät äänestävät jaloillaan joko tämän vaihtoehdon olemassaolon puolesta tai vastaan. Me toivoimme, että mahdollisimman moni äänestäisi puolesta.

Aloittaessamme Vuodatuksen uudistusurakan meillä oli pienoinen haaste. Paitsi sen lisäksi, että uudistus oli aivan massiivisen kokoinen, meillä oli äärettömän paljon sisältöä vanhassa Vuodatuksessa jonka tekninen kunto oli .... no ... hyvin huono. Käytimme käytännössä viikkotolkulla aikaa pelkästään siihen, että sisältötekstit, kuvat ja vastaavat oli mahdollista siirtää edes jotakuinkin oikeassa muodossa uudelle alustalle. Kaikista isoin haaste oli kuitenkin aikataulu: sisältöjen siirto ja uuden rakentaminen piti saada valmiiksi hieman reilussa 1,5 kuukaudessa, johon väliin mahtui myös joulut ja uudet vuodet (jollon myös meidän työväkemme kaipasi hetkeksi kotiliesien ääreen omien perheidensä tykö).

Se selittelyistä. Saimme loppujen lopuksi isojen ponnisteluiden ja vaikeuksista vaikeuksiin tarpomisen jälkeen Vuodatuksen "julkaisuvalmiiksi" ja julkaisimme sen hieman reilu viikko sitten. Tämä olisi voinut mennä jouhevamminkin. Viimeisenä vanhan Vuodatuksen meille heittämänä karvaana yllätyksenä huomasimme vasta tässä vaiheessa, että myös blogien osoitteissa ja käyttäjätunnuksissa oli ollut vanhassa Vuodatuksessa aivan liikaa vapauksia, jotka teknisessä mielessä aiheuttavat helposti ongelmia pitkässä juoksussa. Itse asiassa ihmettelimme millä taikuudella ne olivat pysyneet toiminnassa aiemmin...

Nämä alkavat pikkuhiljaa olla viimein korjattu.

Teimme myös klassisen ja ison virheen testaamisessa. Testatessamme palvelun toimivuutta internet explorer -selaimilla emme kiireessä - ja myönnettäköön myös väsymyksessä - huomanneet sitä, että omissa selaimissamme oli asennettuna lisäosia, jotka tekivät testituloksista vähän todellisuutta ruusuisempia. Tajusimme tämän vasta viime viikon lopussa, jolloin aloimmekin saada nopeasti korjauksia myös internet explorer -selainten käyttäjille (tämä työ on kuitenkin vielä kesken), mutta vahinko on siltä osin jo tapahtunut. Palvelu oli vajaan ensimmäisen viikon ärsyttävän heikosti käytettävissä internet explorer -selainta käyttäville.

Mitä seuraavaksi?

Vielä on paljon korjattavaa ja pyrimme vastaamaan kaikille yhteyttä ottaneille heti kuin mahdollista. Toivomme edelleen teiltä Vuodatuksen kirjoittajat ja lukijat vielä hieman kärsivällisyyttä, vaikka sitä on venytettykin. Hikkoja tulee vielä esiintymään, mutta ne vähenevät päivä päivältä. Teemme täällä kovasti töitä sen eteen, että voimme tarjota tulevaisuudessakin hyvän kotimaisen blogipalvelun. Alkuvaikutelma ei ole ollut varmasti parhain mahdollinen, mutta voisimmeko tutustua uudelleen kaikessa rauhassa ja aloittaa puhtaalta pöydältä? Esimerkiksi ensi viikon lopusta alkaen? Me parannamme koko ajan.

Itse otsikon kysymyksiin vielä palaten. Menikö putkeen? Lähimainkaan kaikilta osin ei mennyt, isot pahoittelut kaikista ärsytyksistä, pinnankiristyksistä ja mielipahasta sekä kaikesta muusta. Pystymme todella parempaan. Oliko pakko? Valitettavasti oli.